Biserica "Sf. Nicolae, Adormirea Maicii Domnului" - Olari


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1758
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-19304
Adresa: Str. Olari 6 sector 2
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 28-Apr-2009

BISERICA  ADORMIREA MAICII DOMNULUI „OLARI”,   „CEAUŞ PRECUP”

 

Hram:  Adormirea Maicii Domnului şi  Sf. Ierarh Nicolae- Arhiepiscop al  Mirei Lichiei

 

Este una din bisericile translate de pe vechiul amplasament din mijlocul Căii Moşilor şi aşezată în spatele cortinei de blocuri construite ulterior. Operaţia de translare şi de rotire a fost efectuată în 1982-1983, pe o distanţă de 58 m, în două etape.

Este cunoscută ca biserica Olarilor, după denumirea mahalalei aflată în zona unde erau aşezaţi cei care făceau oale din lut.

Anterior a existat o altă biserică, probabil din lemn. Biserica din zid înconjurată de chilii, a fost ridicată de Mihai Băcanul, Iancu Căpitanul şi alţi creştini, în 1758 în vremea Domnului Scarlat Ghica.

A fost reparată şi modificată în anul 1836, când i s-a închis pridvorul adăugându-se în faţă un alt pridvor pe două coloane, apoi pictată în ulei. În 1869 a fost repictată la interior, în genul şcolii Tattarescu, în tablouri izolate. La 1939-1943, restaurarea s-a făcut cu ajutorul Comisiei Monumentelor Istorice, aducând-o la forma din secolul al XVIII-lea. Învelitoarea s-a înlocuit cu olane, s-au refăcut turlele din zid, s-a înlăturat tencuiala şi o parte din zidăria suprapusă, s-a desfiinţat micul pridvor adăugat şi frontonul ce încheia faţada.

Între 1994-2002 pictura interioară a fost curăţită şi restaurată, fiind pusă în valoarea sa adevărată, de către pictorul Ion Grigorescu.

Biserica are un plan trilobat cu două turle. Pridvorul cu trei arcade frontale este închis cu geamuri. Stâlpii şi arhivoltele arcadelor sunt pictate cu motive florale, în roşu, negru, maron.

Un brâu simplu, împarte faţadele în două registre ornamentate cu firide terminate în arce în acoladă: cele din registrul superior sunt cuplate câte două, cele de jos sunt simple şi mai largi.

În absida de nord se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, ferecată în argint.

 

L.S.